Trouw aan Opel

16/06/2020 - 17:21

Trouw aan Opel

Michel Smets is een kameleon, een persoon die zich aan gelijk welke situatie onmiddellijk aanpast en er steeds het beste weet uit te halen. Als copiloot verzamelde hij een heel mooi palmares naast o.a. Yupi waarmee hij in 1987 met een Opel Manta GT/E de algemene overwinning behaalde tijdens de ondertussen verdwenen Kempen rally een wedstrijd die in 2017 de keerzijde van, de medaille toonde na een heel zwaar ongeval die hem niet weerhield om terug te komen als piloot. Michel die ooit zelf para commando is geweest bij onze Belgische strijdkrachten weet wat knokken is. Nog zo een overwinning waar hij best trots op is is deze naast Ludwig Lauwers in de monsterlijke Audi Quatro A2 tijdens de rallysprint van Dilzen 1992 en natuurlijk ook de RTS rally 1993 maar ook aan o.a. Ludo Maes en Patrick Vervoort heeft hij mooie herinneringen.


Zelf rijden

Na het navigeren leek het Michel stilaan tijd om het ook eens als piloot te proberen dit deed hij o.a. met een Mitsubishi Lancer , Toyota Celica , Audi 80 en ook met een Citroën C2. Wagens die hij spectaculair over de proeven jaagde maar 1 merk bleek zijn favoriet te zijn. Opel gaf hem zoveel voldoening om ermee te rijden of mogen we zeggen schuiven want in het Eifel rally festival spreken ze nog over die gekke Conrero Opel Ascona piloot die over de proeven dweilde doortochten die zelfs de Duitsers recht deden veren.

Livery's met een knipoog naar het verleden

De Conrero Opel Ascona die in ettelijke wedstrijden als O wagen werd gebruikt reed in deze kleuren met ene Miky Biasion die in Ieper nog alle Belgische specialisten op een hoopje reed toen hij op jacht was op de Europese kroon met een door Jolly club ingezette Lancia 037 rally. Een paar jaar terug gingen ik op bezoek bij Michel waarmee ik al jaren een vriendschap band heb plots veert hij recht en zei kom eens mee naar de garage. Dat hij een eigen Opel Kadett GTE had wist ik al een tijdje maar toen de garage deur open ging stond ik perplex naast de Kadett stond er nu ook een Opel Manta 400 replica met sequentieel versnellingsbak in de phillip's kleuren die in 1986 door Fernandez werd bestuurd tijdens de Hunsruck rally die nu beter gekend is onder de WK manche in Duitsland. Terug originele kleuren net zoal de Kadett die in de Nolte motorsport kleuren stond.

Gezondheidskuur

Anno 2020 waar het door de gekende redenen heel stil is op de rallywegen leek het voor Michel het juiste moment om de Opel Kadett onder handen te nemen we kregen enkel foto's in ons bezit waar een nieuwe livery te zien is ééntje waarin Ormezzano in 1977 de San Remo rally reed. Gans de wagen werd gestript en terug opgebouwd. n het vooronder werd een volledige nieuwe motor ingebouwd enz enz. Gezien Michel meer een à la carte rijder is staan er nooit wedstrijden lang van te voren vast enkel de ASAF manche in Mettet zou indien deze daadwerkelijk doorgaat reeds op zijn te doen lijst staat.

Door : Jean-Marie Vandeputte
Foto's : Team Powerslide / Michel Smets

Trouw aan Opel
Trouw aan Opel
Trouw aan Opel